Krumpir: skromna i nutritivno vrijedna zvijezda svake kuhinje
Krumpir je skromna, a ipak nevjerojatna namirnica koja nas je kroz povijest čuvala od gladi. Ako vas brinu kalorije i glikemijski indeks namirnica, dobro je znati kako krumpir pripremati
Prosječni Hrvat godišnje pojede oko 45 kilograma krumpira, stoga sa sigurnošću možemo tvrditi kako je ovo jedna od omiljenih namirnica na našim tanjurima.
S otkrićem Amerike otkriven je i krumpir
Krumpir (Solanum tuberosum) je biljka koja botanički pripada obitelji Solanaceae, a njegova prava domovina su južnoameričke Ande, gdje su mu Quechua Indijanci nadjenuli ime papa.
Otkrićem Amerike ovaj je skromni gomolj brzinom svjetlosti osvojio svijet.
Velika krumpirova glad
Poznata je priča o ulozi krumpira u Velikoj irskoj gladi, znanoj i kao Velika krumpirova glad, odnosno nestašici hrane koja je Irsku pogodila četrdesetih godina 19. stoljeća.
Naime, u to doba krumpir je predstavljao primarnu namirnicu u irskim domaćinstvima, te je stoga veliku ulogu u pojavi nestašice hrane imala i zaraza krumpira gljivicom Phytophthora infestans koja uzrokuje plamenjaču. Točan broj žrtava nije poznat, ali se procjenjuje kako je od gladi umrlo između 750 000 i 2 milijuna Iraca.
Nutritivna vrijednost
Danas poznajemo oko stotinu različitih sorti krumpira koje se međusobno razlikuju po veličini, boji, obliku, količini škroba i okusu.
Prije svega, važno je naglasiti kako nutritivna vrijednost krumpira uvelike ovisi o načinu pripreme ove namirnice. Prednost treba dati kuhanju, pirjanju i pečenju u pećnici, a za popularnim prženim krumpirićima trebali bismo posegnuti rijetko ili tek povremeno. Osim toga, kod kuhanja ili pečenja krumpira, poželjno je da ga pripremamo u kori jer ćemo tako sačuvati značajne količine vitamina i minerala.
Jedan srednji krumpir (136 g) s korom kuhan u neposoljenoj vodi osigurat će 118 kcal, od čega većina potječe od ugljikohidrata, a tek neznatni dio od proteina i masti. Interesantno je kako krumpir predstavlja pravu malu riznicu vitamina C te sadrži ponešto vitamina B skupine. Osim toga, sadrži i nezanemarive količine minerala poput kalcija, kalija, fosfora i bakra.
10 vrsta povrća koje mogu poslužiti kao zamjena za meso
Ako ste odlučili izbaciti meso iz prehrane, vrijeme je da započnete eksperimentirati s povrćem, pa i voćem koje može...
SAZNAJTE VIŠESmanjite GI krumpira
Krumpir je namirnica koja, ovisno o načinu pripreme, ima relativno visoki glikemijski indeks (GI), odnosno utječe na brzo povećanje razine šećera u krvi.
Ako želimo smanjiti vrijednost glikemijskog indeksa krumpira, poželjno ga je skuhati i pustiti da se u potpunosti ohladi pa tek tada konzumirati. Tako utječemo na povećanje udjela otpornog škroba u krumpiru, vrste ugljikohidrata kojeg naše tijelo ne može probaviti, već služi kao hrana dobrim bakterijama u probavnom sustavu.
Članak nastavite čitati na stranici Vitaminoteke.