Neugodni vjetrovi i kako si pomoći
Ispuštanje vjetrova, ma koliko bilo neugodno, prirodan je dio probave, a više je uzroka koji dovode do nakupljanja zraka u crijevima. No ako flatulencija postane učestala, neugodnog mirisa ili praćena bolovima, treba potražiti savjet liječnika
Ispuštanje vjetrova ili flatulencija često je vrlo neugodan događaj, ali organizmu donosi olakšanje. Stručno kažemo da se oslobađaju crijevni plinovi kroz anus. Ono je normalna probavna aktivnost, no u nekim slučajevima može biti i pretjerano ili vrlo neugodnog mirisa.
Što je normalno, a što nije?
Ispuštanje vjetrova je prilično individualna pojava, uobičajeno se događa do 12 ili 15 puta tijekom dana.
Razlog za brigu nastaje ako se:
- vjetrovi ispuštaju znatno češće od uobičajenog,
- imaju neugodan miris u usporedbi s uobičajenim ili
- se javljaju bolni grčevi.
Zbog veće količine probavnih plinova, osim ispuštanja vjetrova, dolazi i do podrigivanja, nadutosti ili do ranijeg osjećaja sitosti ili kruljenja.
Nutricionistkinja savjetuje: što i kako jesti kada nas muči nadutost
Što sve uzrokuje nakupljanje zraka u crijevima?
Neke namirnice. Nakupljanje zraka u crijevima normalno nastaje zbog probavljanja hrane, a neke namirnice, kao što su grahorice, uzrokuju veće nakupljanje i ispuštanje crijevnih plinova.
Namirnice koje uzrokuju veće stvaranje plinova su:
- kelj,
- brokula,
- karfiol,
- grahorice poput graha i leće,
- mahunarke kao grašak i mahune,
- luk ili suho voće.
Intolerancija na laktozu. Osobe intolerantne na laktozu pri konzumaciji mliječnih proizvoda ispuštat će više plinova nego što je uobičajeno.
Pića koja sadrže zaslađivač sorbitol, gazirana pića i pivo također uzrokuju vjetrove. Sastav plina se mijenja jer se razgradnjom neprobavljivih dijelova voća i povrća (prehrambenih vlakana) oslobađa više metana, a razgradnjom šećera iz voća ili napitaka oslobađa se više vodika.
Gume za žvakanje ili zubne proteze. Osim hrane, veće nakupljanje zraka nastaje zbog žvakanja žvakaćih guma ili nošenja labave zubne proteze jer se pritom guta veća količina zraka.
Lijekovi. Neki lijekovi mogu uzrokovati češće vjetrove ili vjetrove neugodnog mirisa. Tu spomenimo:
- nesteroidne protuupalne lijekove kao što je ibuprofen,
- neke laksative,
- oralne antifungike (protiv gljiva) i
- statine ( za smanjenje masnoća u krvi)
Mjere samopomoći
Prekomjerno nakupljanje i ispuštanje vjetrova može se smanjiti izbjegavanjem hrane koja nadima, uzimanjem manjih, ali češćih obroka.
Žvakanje i gutanje treba biti polagano uz zatvorena usta.
Biljni čajevi koji sadrže metvicu, komorač, slatki anis ili đumbir umanjuju osjećaj nadutosti i količinu plina koji se nakuplja u crijevima te pomažu odraslima jednako kao i dojenčadi.
Za dojenčad su namijenjeni čajevi s komoračem i u dozi prilagođenoj njima.
Namirnice koje umanjuju nakupljanje plinova su fermentirani mliječni proizvodi kao što su jogurt ili acidofil, sušeni ananas ili papaja te lanene sjemenke.
Dodaci prehrani koji mogu pomoći
Za smanjenje ispuštanja vjetrova savjetujte se s ljekarnikom. Postoje brojni proizvodi koji olakšavaju stanje, odnosno umanjuju nadutost i flatulenciju.
Dvije su osnove vrste dodataka prehrani – jedni sadrže probavne enzime, a drugi sredstva koja vežu i uklanjanju probavne plinove. Probavni enzimi sadržani u dodacima prehrani su biljni enzimi i to proteaze, koje razgrađuju proteine, amilaze koje razgrađuju škrob i druge složene ugljikohidrate te laktaze koje razgrađuju šećere. Mogu sadržavati i sintetske enzime koji zamjenjuju naše prirodne enzime pepsin i pankreatin. Zadaća enzima je da olakša i ubrza probavu hrane pri čemu se oslobađa manje plinova, a time i manje vjetrova.
Što je crijevna mikrobiota?
Mikrobiota crijeva i kože postaje sve važnija pa je crijevna mikrobiota česta tema i brojnih međunarodnih svjetskih kongresa
SAZNAJTE VIŠEDodaci prehrani koji vežu plinove i uklanjaju ih iz probavnog sustava najčešće sadrže simetikon. To je organski spoj koji se ne resorbira u organizam, odnosno samo prolazi kroz probavni sustav. Pritom oslobađa mjehuriće plina iz hrane koja se probavlja i iz sluznice probavnog sustava, pa oni mogu proći kroz crijeva. Za smanjenje i uklanjanje vjetrova mogu se koristiti probiotici, najčešće oni koji sadrže sojeve laktobacila, odnosno mliječno kiselinske bakterije.
Kada se javiti liječniku?
Ako osoba primijeti da je ispuštanje vjetrova opsežnije i češće nego što je za nju uobičajeno, ako se javlja vrlo neugodan miris, ako se javlja bolno nadimanje, proljev ili zatvor, bol u trbuhu i sve to traje nekoliko dana ili dulje vrijeme, a istovremeno nije povezano s hranom koja inače nadima, treba posjetiti liječnika.