Zdrava prehrana - 16. travnja 2025.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

U posljednji tren: brzi, a ukusni prilozi na blagdanskom stolu

Blagdanski stol ne bi bio potpun bez dobrih priloga – uz klasičnu šunku savršeno se slažu jednostavna, ali posebna jela od povrća. Ovom prilikom donosimo tri brza recepta s malo sastojaka, a koji će oduševiti sve za stolom

Šunka je apsolutna zvijezda uskršnjeg stola, a svatko ima svoj omiljeni recept i način pripreme. No ponekad se zaboravi na priloge, pa ovom prilikom donosimo nekoliko recepata koji su vrlo brzi za pripremu, a ipak pomalo drugačiji i raskošniji.

Bit će vam potrebno tek nekoliko sastojaka, a sigurno ćete oduševiti svoje goste okusima.

Šparoge zamotane u pršut

Šparoge zamotane u pršut

Ovaj jednostavan, ali elegantan prilog oduzet će vam svega 20 minuta vremena – 10 minuta za pripremu i 10 za pečenje. Slani okus pršuta odlično se slaže s nježno slatkastim pečenim šparogama.

Sastojci:

  • 450 g debljih šparoga (otprilike 16 do 18 komada),
  • 85–100 g tanko narezanog pršuta,
  • 1–2 žlice maslinova ulja,
  • svježe mljeveni crni papar, po ukusu,
  • naribana korica limuna, po želji,
  • svježe nariban parmezan, po želji

Priprema:

  • Zagrijte pećnicu na 200 °C. Pripremite veliki lim za pečenje i obložite ga papirom za pečenje.
  • Dok se pećnica grije, pripremite šparoge, operite ih i dobro posušite kuhinjskom krpom.
  • Odlomite tvrde, drvenaste donje krajeve (obično je dovoljno ukloniti 3 do 4 cm).
  • Izrežite šnite pršuta na trakice. Svaku šparogu omotajte trakicom čim čvršće.
  • Poredajte zamotane šparoge na pripremljeni lim, pokapajte maslinovim uljem i malo popaprite.
  • Pecite 8 do 10 minuta, ovisno o debljini šparoga. Nakon 8 minuta šparoge bi trebale biti živo zelene, mekane na ubod vilicom, a pršut blago hrskav po rubovima. Ako želite da pršut bude hrskaviji, produljite pečenje za još dvije do tri minute.

Šparoge poslužujete tople, a po želji ih možete prije posluživanja posuti naribanom koricom limuna i parmezanom.

Prokulice s češnjakom i parmezanom

Prokulice s češnjakom i parmezanom

Hrskave izvana, mekane iznutra, s dozom limuna, sira i češnjaka, savršen prilog uz meso, ribu ili kao samostalan snack. Ukupno vrijeme pripreme: 45 minuta.

Sastojci:

  • 450 g prokulica (oprane, odrezani krajevi, skinuti grubi vanjski listovi kod većih glavica)
  • 1 žlica sitno nasjeckanog češnjaka (oko 3 češnja)
  • 1 žličica limunovog soka ili jabučnog octa
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • krupna ili sitna morska sol (po ukusu, ali barem pola žličice)
  • svježe mljeveni crni papar
  • 30 g svježe naribanog parmezana

Priprema:

  • Pećnicu zagrijte na 200 °C. Ako koristite tavu od lijevanog željeza ili dublji pleh, nije potrebno ništa podmazivati jer će ulje iz prokulica biti dovoljno.
  • Stavite očišćene prokulice u veliku zdjelu. Dodajte sitno nasjeckani češnjak i limunov sok (ili jabučni ocat), maslinovo ulje i dobro promiješajte da se prokulice ravnomjerno premažu.
  • Ravnomjerno rasporedite prokulice u jednom sloju po tavi ili limu, ostavljajući dovoljno razmaka između glavica kako bi se mogle lijepo zapeći. Posipajte s barem pola žličice soli i malo papra.
  • Stavite lim ili tavu na gornju rešetku pećnice i pecite 25 do 30 minuta. Na pola pečenja prokulice promiješajte ili protresite kako bi se ravnomjerno zapekle.

Napomena: vrijeme pečenja ovisi o veličini prokulica i jačini vaše pećnice. Kad su gotove, trebale bi biti lijepo zapečene, hrskave izvana, a mekane iznutra. Ako primijetite da prebrzo tamne, prebacite ih na nižu rešetku ili malo smanjite temperaturu. Ako nakon 30 minuta nisu dovoljno zapečene, pojačajte temperaturu na 260 °C (ili koristite opciju gornjeg grilla ako je imate) još 5 minuta — ali pripazite da ne izgore!

Kad su pečene, po želji ih pospite parmezanom, možete i s još nekoliko kapi limuna, ako treba, dodatno dosolite i poslužite toplo.

Zapečene polovice luka iz pećnice

Zapečene polovice luka iz pećnice

Teško je pronaći recept koji bi bio jednostavniji od polovica luka pečenih u pećnici. Kad ih jednom probate, često će se naći kao prilog na vašem stolu, a s vremenom ćete se i zaigrati sa začinima. Ukupno vrijeme pripreme sigurno neće biti duže od 40 minuta. Naravno, broj glavica luka ćete prilagoditi vašim potrebama.

Sastojci:

  • 4 srednje velike žute glavice luka
  • 2 žlice maslinova ulja
  • sol i svježe mljeveni crni papar, po ukusu
  • 2 žlice balzamičnog octa

Upute:

  • Pripremite sve sastojke. Postavite rešetku u pećnici na najniži položaj i zagrijte pećnicu na 220 °C.
  • Ogulite luk i prerežite svaku glavicu na pola.
  • U velikoj zdjeli pomiješajte polovice luka s maslinovim uljem. Dobro začinite solju i paprom.
  • Posložite polovice luka na lim za pečenje (kojeg također možete malo nauljiti) s prerezanom stranom prema dolje.
  • Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 25 do 30 minuta dok luk ne omekša, a prerezana strana ne poprimi zlatno smeđu boju.

Izvadite luk iz pećnice, po potrebi dodatno začinite, a zatim pokapajte balzamičnim octom i poslužite.

Izvori: Simply recipes, All recipes

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button