U posljednji tren: brzi, a ukusni prilozi na blagdanskom stolu
Blagdanski stol ne bi bio potpun bez dobrih priloga – uz klasičnu šunku savršeno se slažu jednostavna, ali posebna jela od povrća. Ovom prilikom donosimo tri brza recepta s malo sastojaka, a koji će oduševiti sve za stolom
Šunka je apsolutna zvijezda uskršnjeg stola, a svatko ima svoj omiljeni recept i način pripreme. No ponekad se zaboravi na priloge, pa ovom prilikom donosimo nekoliko recepata koji su vrlo brzi za pripremu, a ipak pomalo drugačiji i raskošniji.
Bit će vam potrebno tek nekoliko sastojaka, a sigurno ćete oduševiti svoje goste okusima.
Šparoge zamotane u pršut
Ovaj jednostavan, ali elegantan prilog oduzet će vam svega 20 minuta vremena – 10 minuta za pripremu i 10 za pečenje. Slani okus pršuta odlično se slaže s nježno slatkastim pečenim šparogama.
Sastojci:
- 450 g debljih šparoga (otprilike 16 do 18 komada),
- 85–100 g tanko narezanog pršuta,
- 1–2 žlice maslinova ulja,
- svježe mljeveni crni papar, po ukusu,
- naribana korica limuna, po želji,
- svježe nariban parmezan, po želji
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200 °C. Pripremite veliki lim za pečenje i obložite ga papirom za pečenje.
- Dok se pećnica grije, pripremite šparoge, operite ih i dobro posušite kuhinjskom krpom.
- Odlomite tvrde, drvenaste donje krajeve (obično je dovoljno ukloniti 3 do 4 cm).
- Izrežite šnite pršuta na trakice. Svaku šparogu omotajte trakicom čim čvršće.
- Poredajte zamotane šparoge na pripremljeni lim, pokapajte maslinovim uljem i malo popaprite.
- Pecite 8 do 10 minuta, ovisno o debljini šparoga. Nakon 8 minuta šparoge bi trebale biti živo zelene, mekane na ubod vilicom, a pršut blago hrskav po rubovima. Ako želite da pršut bude hrskaviji, produljite pečenje za još dvije do tri minute.
Šparoge poslužujete tople, a po želji ih možete prije posluživanja posuti naribanom koricom limuna i parmezanom.
Prokulice s češnjakom i parmezanom
Hrskave izvana, mekane iznutra, s dozom limuna, sira i češnjaka, savršen prilog uz meso, ribu ili kao samostalan snack. Ukupno vrijeme pripreme: 45 minuta.
Sastojci:
- 450 g prokulica (oprane, odrezani krajevi, skinuti grubi vanjski listovi kod većih glavica)
- 1 žlica sitno nasjeckanog češnjaka (oko 3 češnja)
- 1 žličica limunovog soka ili jabučnog octa
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- krupna ili sitna morska sol (po ukusu, ali barem pola žličice)
- svježe mljeveni crni papar
- 30 g svježe naribanog parmezana
Priprema:
- Pećnicu zagrijte na 200 °C. Ako koristite tavu od lijevanog željeza ili dublji pleh, nije potrebno ništa podmazivati jer će ulje iz prokulica biti dovoljno.
- Stavite očišćene prokulice u veliku zdjelu. Dodajte sitno nasjeckani češnjak i limunov sok (ili jabučni ocat), maslinovo ulje i dobro promiješajte da se prokulice ravnomjerno premažu.
- Ravnomjerno rasporedite prokulice u jednom sloju po tavi ili limu, ostavljajući dovoljno razmaka između glavica kako bi se mogle lijepo zapeći. Posipajte s barem pola žličice soli i malo papra.
- Stavite lim ili tavu na gornju rešetku pećnice i pecite 25 do 30 minuta. Na pola pečenja prokulice promiješajte ili protresite kako bi se ravnomjerno zapekle.
Napomena: vrijeme pečenja ovisi o veličini prokulica i jačini vaše pećnice. Kad su gotove, trebale bi biti lijepo zapečene, hrskave izvana, a mekane iznutra. Ako primijetite da prebrzo tamne, prebacite ih na nižu rešetku ili malo smanjite temperaturu. Ako nakon 30 minuta nisu dovoljno zapečene, pojačajte temperaturu na 260 °C (ili koristite opciju gornjeg grilla ako je imate) još 5 minuta — ali pripazite da ne izgore!
Kad su pečene, po želji ih pospite parmezanom, možete i s još nekoliko kapi limuna, ako treba, dodatno dosolite i poslužite toplo.
Zapečene polovice luka iz pećnice
Teško je pronaći recept koji bi bio jednostavniji od polovica luka pečenih u pećnici. Kad ih jednom probate, često će se naći kao prilog na vašem stolu, a s vremenom ćete se i zaigrati sa začinima. Ukupno vrijeme pripreme sigurno neće biti duže od 40 minuta. Naravno, broj glavica luka ćete prilagoditi vašim potrebama.
Sastojci:
- 4 srednje velike žute glavice luka
- 2 žlice maslinova ulja
- sol i svježe mljeveni crni papar, po ukusu
- 2 žlice balzamičnog octa
Upute:
- Pripremite sve sastojke. Postavite rešetku u pećnici na najniži položaj i zagrijte pećnicu na 220 °C.
- Ogulite luk i prerežite svaku glavicu na pola.
- U velikoj zdjeli pomiješajte polovice luka s maslinovim uljem. Dobro začinite solju i paprom.
- Posložite polovice luka na lim za pečenje (kojeg također možete malo nauljiti) s prerezanom stranom prema dolje.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 25 do 30 minuta dok luk ne omekša, a prerezana strana ne poprimi zlatno smeđu boju.
Izvadite luk iz pećnice, po potrebi dodatno začinite, a zatim pokapajte balzamičnim octom i poslužite.
Izvori: Simply recipes, All recipes