Zdrava prehrana - 4. travnja 2025.
AUTOR ČLANKA - Tanja Pekez, dr. med., spec. obiteljske medicine

Začini u kojima leži tajna dobrog okusa i zdravlja

Začini se u zemljama Bliskog i Dalekog istoka koriste tisućama godina, a Europa ih je upoznala malo kasnije. Osim što su zaslužni za bogatstvo okusa, poznati su i po svom blagotvornom djelovanju na zdravlje

začini-zdravlje

Iako se Europa danas smatra vrlo civiliziranim i za život ugodnim područjem, to nije uvijek bilo tako, barem što se tiče prehrane. Tako su, nakon otkrića Amerike, u Europu donesene biljke koje su uvelike obogatile trpeze Europljana: kukuruz, avokado, bundeva, crveni grah, rajčica, vanilija, krumpir, kakao, kikiriki i tropsko voće kao što su ananas, mango i papaja.

Put svile i začina

Nekoliko stoljeća ranije su iz Kine, Srednjeg i Bliskog istoka stizali parfemi, svila i niz začina. Sve ovo je, naravno, bilo namijenjeno samo najbogatijim stanovnicima. Sva ta dobra su se dopremala kopnom do Mediterana, putem koji se je zvao Put svile i začina. Nažalost, ovi putevi su korišteni i za ratovanje.

Prvi zapisi o uporabi začina dolaze iz Kine, gdje je prije nekih 5000 godina car Shen Nung prikupio prvu dokumentaciju o bilju. Kinezi su klinčiće jeli već u četvrtom stoljeću prije Krista, a stoljeće kasnije se je ovaj začin, koji je u antici, između ostalog, bio cijenjen i kao afrodizijak, počeo uzgajati na Molučkim otocima. Babilonci su uzgajali lovor, majčinu dušicu i korijander, a ostali začini koji su se proizvodili na Dalekom istoku su zvjezdasti anis, kumin, piskavica, majčina dušica i šafran, cimet, tamjan. Začini i drugo aromatično bilje je bilo od iznimne važnosti starim Egipćanima jer su ih koristili za balzamiranje.

Začini – bogatstvo okusa za zdravlje

Začini s dokazanim blagodatima za zdravlje

Danas ćemo pisati o začinima koji nam mogu uvelike poboljšati kvalitetu prehrane. Začini nam unose radost u svakodnevicu poboljšavajući okuse hrane, ali imaju i pozitivne učinke na zdravlje.

Začini su posebna radost osobama koje moraju biti na dijetalnoj prehrani jer obogaćuju okus uglavnom  „bezukusnih“ jela. Inače, o djelovanju začina na ljudsko zdravlje postoji niz znanstvenih radova objavljenih u prestižnim međunarodnim znanstvenim časopisima.

Kurkuma i crni papar

Kurkuma (Curcuma longa) je na vrhu popisa najzdravijih začina. Prepuna je hranjivih tvari, a može biti učinkovita u liječenju medicinskih stanja kao što su osteoartritis, nealkoholna masna bolest jetre, ulcerozni kolitis i dijabetes tipa 2. Pokazalo se je i da konzumiranje više jela bogatih kurkumom, poput curryja, pomaže u poboljšanju kognitivnih funkcija i štiti od kognitivnog pada kod starijih osoba.

Pokušajte dodati kurkumu jelima poput curryja i juha. A dodavanje crnog papra receptima s kurkumom može značajno povećati bioraspoloživost kurkumina (zlatno žutog spoja koji kurkumi daje boju i karakterističan okus).

Crni papar, općenito, pomaže u sprječavanju nastanka raka. Mehanizam njegovog djelovanja je, prema istraživačima, da pomaže u „samouništenju“ oštećenih stanica – vrlo laički objašnjeno.

Kardamom

Kardamom (Elettaria cardamomum) glavni je sastojak indijske kuhinje, često ga nazivaju i  „kraljicom začina“. Kardamom sadrži aktivne sastojke kao što su fenolni spojevi i hlapljiva ulja, koji imaju antioksidativno, protuupalno i antidijabetičko djelovanje, a djeluju i na snižavanje krvnog tlaka.

Kardamom se dobro slaže sa slatkim i slanim okusima te se može dodati jelima poput curryja, peciva i mesa.

Cimet

Cimet sadrži spojeve kao što su cinamaldehid kumarin, cimetna kiselina i eugenol sa snažnim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima. Studije su također pokazale da su ljudi koji su konzumirali 1 do 6 grama cimeta dnevno tijekom 40 do 90 dana imali smanjenu razinu šećera u krvi, lipida u krvi i krvnog tlaka.

Stručnjaci su predložili odabir cejlonskog cimeta ili „pravog cimeta“ umjesto kasija (kineskog) cimeta. Kasija cimet sadrži veće razine spojeva koji mogu biti toksični te uzrokovati zdravstvene rizike ako se redovito konzumiraju u velikim dozama.

Paprena metvica

Paprena metvica (pepermint) ima dugu povijest korištenja u narodnoj medicini i aromaterapiji.

Studije iz 2022. i 2024. godine pokazale su da ulje paprene metvice može poboljšati kontrolu bola kod sindroma iritabilnog crijeva (IBS). Da bi se ovo potvrdilo, potrebna su daljnja istraživanja. Čini se da djeluje na opuštanje glatkih mišića u debelom crijevu, što ublažava bol tijekom pražnjenja crijeva.

Također pomaže u smanjenju nadutosti, a postoje i istraživanja da bi paprena metvica mogla biti učinkovita i u borbi protiv mučnine.

Klinčići

Klinčići su omiljen sastojak prilikom pripreme kuhanog vina, a mogu smanjiti rizik od artritisa, sniziti oksidativni stres te podržavaju zdravlje očiju. Oni sadrže spoj zvan eugenol koji djeluje kao prirodni antioksidans.

Klinčići su, također, odličan izvor beta karotena koji im daje bogatu, tamnosmeđu boju. U tijelu se beta karoten pretvara u vitamin A — važan nutrijent za održavanje zdravlja naših očiju. Zbog ovog djelovanja na metabolizam vitamina A, trebaju se koristiti pažljivo.

Ružmarin i origano

Rosmarinus officinalis ili ružmarin je biljka ugodnog mirisa koja je glavna namirnica u kuhinjama diljem svijeta. Ružmarin je snažan izvor ružmarinske kiseline, vrste fenolnog spoja koji se nalazi u raznim biljkama. Pokazalo se da ružmarinska kiselina i drugi spojevi pronađeni u ružmarinu imaju sljedeće učinke: antibakterijske, antikancerogene, protuupalne, antioksidativne i antivirusne.

Čini se da ispijanje čaja od ružmarina može biti od koristi onima koji pate od tjeskobe i depresije. Stoga nije loš pripravak čaja od ružmarina s dodatkom limuna i meda.

Origano pak potiče zdravu probavu, a dobro ga je koristiti u kombinaciji s ružmarinom te drugim mediteranskim biljem.

Đumbir

Đumbir je popularan začin koji se koristi u nekoliko oblika alternativne medicine. Studije su pokazale da 1 do 1,5 grama đumbira može uspješno liječiti mučninu. To uključuje jutarnju mučninu kod trudnica te mučninu uzrokovanu kemoterapijom i morskom bolešću. Također ima i protuupalne učinke, a dobar je i za upalne bolesti koštano mišićnog sustava.

Kakao

S visokim udjelom flavonoida, specifične vrste antioksidansa, kakao prah snažno štiti kardiovaskularni sustav i djeluje na kognitivne sposobnosti. U tijeku je niz studija s ciljem potvrđivanja njegove učinkovitosti. Najbolje je koristiti kakao prah koji sadrži najmanje 70% kakaa jer je tamnija čokolada bogatija hranjivim tvarima.

Ashwagandha

Ashwagandha (Withania somnifera) jedna je od najvažnijih biljaka u Ayurvedi, tradicionalnom sustavu medicine u Indiji. Biljka se obično uzima kao dodatak prehrani i pokazalo se da ima blagotvorne učinke na kognitivne funkcije, raspoloženje, razinu stresa i san. Neka istraživanja sugeriraju da bi mogla biti posebno učinkovita za poboljšanje kvalitete sna kod osoba s nesanicom.

Muškatni oraščić

Muškatni oraščić (Myristica fragrans) popularan je dodatak slatkim pićima i desertima poput meksičke tople čokolade, krema i pite od bundeve. U davna vremena je muškatni oraščić bio prirodni lijek za tjeskobu, grčeve u želucu, proljev i mučninu diljem Indije te drugih dijelova Azije.

Muškatni oraščić je bogat antioksidansima kao što su terpeni i fenolni spojevi. Također je bogat miristicinom, tvari koja je proučavana zbog svojih protuupalnih, antioksidativnih, antikancerogenih i antimikrobnih svojstava. Čini se da bi mogao biti koristan kod osoba oboljelih od dijabetesa. Muškatni oraščić možete dodati u kavu, smoothije, ali i u jela s peradi.

Bosiljak

Bosiljak, Ocimum basilicum L., sadrži mikronutrijente poput antioksidansa. Može se koristiti na različite načine, kao što je pesto i preljev za salatu, u vodi s limunom ili u raznim salatama. Također služi kao preljev za pizze ili paninije.

Kadulja

Kadulja (Salvia) je obitelj biljaka zemljanog okusa koja raste u mnogim područjima diljem svijeta. Ima različite primjene u kulinarstvu i tradicionalnoj medicini.

Aktivni spojevi, kao što su ružmarinska kiselina, kamfor, luteolin, apigenin i kvercetin, daju kadulji moćna terapeutska svojstva, osobito kod poboljšanja kognitivnih sposobnosti. Kadulju možete koristiti u jelima kao što su juhe, jela od žitarica i pečeno povrće.

ljekovito bilje, začinsko bilje, balkon, začini

Ljekovito začinsko bilje koje možete zasaditi na balkonu

U gradovima je malo onih koji imaju okućnicu na kojoj mogu organizirati svoj vrt. Pa ipak, i balkon može...

SAZNAJTE VIŠE

Peršin

Peršin (Petroselinum crispum) je aromatična mediteranska biljka bogata antioksidansima kao što su vitamin C, karotenoidi i flavonoidi luteolin i apigenin. Svi oni imaju snažne stanično zaštitne i protuupalne učinke u tijelu.

Tajna je u umjerenosti

Ovaj članak vam može biti dobar uvod za novi hobi – eksperimentiranje sa začinima. Kao i sa svime u životu, tako trebate biti pažljivi i sa začinima, koristiti ih u umjerenim i primjerenim količinama.

Ujedno provjerite ulaze li neki od začina u interakciju s lijekovima koje svakodnevno uzimate. Na primjer, pokazano je da kurkumin povećava razine sulfasalazina, lijeka koji se koristi u liječenju Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa. Također bi mogao smanjiti razine mnogih antidepresiva i antipsihotika.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button